Spausdinti

Paprašytas papasakoti apie sportą Nedas kalbėjo: „ - Žaisti  žolės riedulį pradėjau nuo ketvirtos klasės. Pamenu, į šios, nelabai populiarios Lietuvoje, sporto šakos treniruotes mane atvedė mama. Man ši sporto šaka buvo visiškai nežinoma.  Tačiau tiek mama, tiek treneris skatino pabandyti. Po kelių treniruočių, treneris nusprendė, kad aš būsiu vartininkas, nes jis  įžvelgė, kad  turiu tam tikrų  vartininko savybių – esu koordinuotas  bei su greita reakcija. Po kelerių metų šiame sporte, tapau vienu geriausiu trenerio mokiniu. Pradžioje treniravausi Trakų Vokėje, čia žolės riedulį žaidžiau iki 2019 m.  Nuo 2019 m. žaidžiu su Vilniaus Žolės riedulio komanda „Žuvėdra“. Mano pirmasis treneris, nuostabus mokytojas, davęs daug gyvenimo pamokų Rimantas Čaikauskas. Per beveik 10 metų, žolės riedulio sporte, vyko daugybė    sunkių treniruočių ir daug jėgų pareikalavusių varžybų. Ne kartą, Nedas su skirtingomis komandomis, stojo ant prizininkų pakylos, apkeliavo daug Lietuvos bei Europos miestų.

01Ymn M4RqOn

Nedas degančiomis  akimis  pasakoja  apie  laimėjimus:  “ - Lietuvos A divizijone – 2020, 2021 m. iškovojome 2 vietą,  U-18 čempionate 2020 bei  2022 m.  su komanda užėmėm 2 vietą, U-21 čempionate  2022 m. užėmėme 1 vietą, 2023 m. – 2 vietą. 2021 m. su U-18 jaunimo rinktine žaidėme Kroatijoje, 2022, 2023 m. su klubu „Žuvėdra“ vykome į Gibraltarą, 2022 m. su U-21 jaunimo rinktine vykome į Suomiją, kur iškovojome 3 vietą. 2022 m. su nacionaline rinktine žaidėme Prancūzijoje, 2023-  Lenkijoje.“ Paklaustas apie patirtas traumas, Nedas teigia, kad  traumų nepavyksta išvengti.  Žolės riedulys yra greita ir dinamiška sporto šaka, kurioje naudojamas sportinis įrankis – lazda. Šiame žaidime dažna  traumų rizika. Nedas, pokalbio metu, rodo kaktoje esantį randą, kurį įsitaisė treniruočių metu. Treniruojantis ir dalyvaujant varžybose,  dažnai  kūnas būna nusėtas mėlynėmis, sumušimais, pasitaiko ir  stiprių patempimų bei lūžių. 39-laidos kursantas vasario mėnesį planuoja vykti į Europos uždarųjų patalpų vyrų riedulio čempionatą, kuris vyks Peredese, Portugalijoje.  Taip pat laukia klubų čempionatas Italijoje. Prisimindamas pirmuosius savo žaidimo momentus nacionalinėj rinktinėj, dalinosi įspūdžiais iš varžybų Prancūzijoje: “Sulaukiau iš trenerio leidimo išeiti į aikštelę paskutiniame kėliny, stovėjau ir gyniau savuosius vartus… pralaiminėjom prancūzams… įtampos buvo daug,  veiksmas vyko prie mano saugomų vartų… mačiau kaip priešininkas nusitaikė ir rutulys pradėjo riedėti tiesiai link manęs, tačiau mano kūną visą tiesiog “suparalyžavo”, negalėjau pajudėti iš vietos, iš didelės įtampos ir streso neklausė nei kojos, nei rankos… Rutulys įriedėjo į vartus. Tą kėlinį buvo smūgiuota šešis  kartus, atlaikiau tris - lygiai 50 procentų. Šis pirmas išėjimas nacionalinėje rinktinėje išliko visam gyvenimui". Išanalizavęs žolės riedulio taktiką ir techniką, dabar jaunuolis semiasi žinių apie pasienį. Nedui patinka mokytis Pasieniečių mokykloje, jis  didžiuojasi pasirinkęs pasieniečio profesiją  ir skatina kitus jaunuolius rinktis  ją.

Straipsnio ištrauka iš Valstybės sienos apsaugos tarnybos prie Lietuvos valstybės Vidaus reikalų ministerijos Pasieniečių mokyklos internetinės svetainės. Visą straipsnį galite skaityti čia: https://pasienietis.lrv.lt/lt/struktura-ir-kontaktai/naujienos/pasienieciu-mokyklos-kursantas-nedas-apie-pasieniecio-profesija-ir-pasiekimus-sporte/