NAUJIENOS
UŽSIENYJE
INTERVIU
FOTOGALERIJA
SPAUDAI
DOKUMENTAI
ARCHYVAS
TARPTAUTINĖS VARŽYBOS
RINKTINĖS
EUROPOS TAURĖS
TURNYRAI LIETUVOJE
LIETUVOS ČEMPIONATAI
LAUKO
UŽDARŲ PATALPŲ
APIE MUS
FEDERACIJA
VEIKLA
KONTAKTAI
RĖMĖJAI
KLUBAI
STADIONAI
APIE ŽAIDIMĄ
TAISYKLĖS
ISTORIJA
VISIEMS
KVIEČIAME ŽAISTI
FORUMAS
NUORODOS
ENGLISH
NEWS
INTERNATIONAL CAMP
JŪSŲ NUOMONĖ
VARTOTOJAMS
Vartotojo vardas

Slaptažodis



Registruotis
Pamiršau spaltažodį
MŪSŲ DRAUGAI

Po ketvirčio amžiaus - vėl žingsniai per Širvintų žolę
9. Spalis 2009, 11:45

Širvintose trečiadienį viešėjęs Moldovos žolės riedulio federacijos prezidentas Sedvaldas Babajanas sakė, kad daugeliui žmonių sunku suvokti, kaip vienu metu galima būti net trijų valstybių piliečiu. Tiraspolyje, kur ne vieną dešimtmetį praleido jau 72 metus skaičiuojantis sporto specialistas, absoliuti dauguma gyventojų vienu metu yra Rusijos, Moldovos ir nepripažintos Padniestrės Respublikos piliečiai. Ir tai dar ne viskas. Kai kurie tiraspoliečiai įsigudrino turėti ir ketvirtąjį - Ukrainos - pasą, o aplink miestą įrengtos kelios muitinės bei cirkuliuojantys kelių valstybių pinigai stebina nebent atvykėlius.

Pasak praeityje žinomo Jerevano "Ararato" komandos ir TSRS antrosios rinktinės futbolininko, ši paini situacija Padniestrėje sportininkų santykiams nė kiek netrukdo, nors sporto šakų finansavimui ir turi įtakos. Paradoksas, kad Padniestrės oficialiai nepripažįstančios Moldovos žolės riedulio federacija yra įsikūrusi būtent maištingajame Tiraspolyje. Čia verda vienintelis šios šalies žolės riedulio katilas - Moldovoje už Padniestrės ribų žolės riedulio kol kas niekas dar nežaidžia.

Tačiau greitai Tiraspolis taps atspirties tašku, iš kurio žolės riedulys išplis į kitas Moldovos vietoves. Būtent tuo ir rūpinasi Lietuvos žolės riedulio federacijos prezidentas, Europos žolės riedulio federacijos Vykdomosios tarybos narys Leonardas Čaikauskas, kuruojantis šios sporto šakos plėtrą Rytų Europos regione. Lietuvio kolegos kvietimu Sedvaldas Babajanas ir apsilankė Lietuvoje, o apsilankęs - neatsisakė galimybės atvykti į Širvintas, kuriose jau lankėsi prieš 26 metus.

Galima sakyti, būtent šis svečias yra vienas Širvintų žolės riedulio krikštatėvių. Kai prieš ketvirtį amžiaus mūsų mieste buvo surengtas anuometinės sovietinės sporto draugijos "Trud" žolės riedulio turnyras, jam pasibaigus Sedvaldas Babajanas tuometiniam Širvintų futbolo treneriui Vidmantui Strakšiui padovanojo 15 žolės riedulio lazdų. Ši dovana ir buvo pagrindas Širvintose įkurti žolės riedulio komandą.

Dabar, atvykęs į Širvintas, svečias paprašė parodyti tą patį stadioną, kuriame tada rungtyniavo Tiraspolio "Tekstilščik", Taškento "Politotdel", Maskvos srities "Mosoblast" ir Šiaulių "Tauro" komandos. Sedvaldas Babajanas sakė, kad per tiek metų tarsi niekas nepasikeitė - ta pati žolė, net tas pats jai lyginti skirtas volas...

Su Širvintų žolės rieduliu garbusis svečias dar kartą susidūrė Lietuvai pasitraukus iš Tarybų Sąjungos. Kurį laiką geriausios mūsų žolės riedulio sportininkės neturėjo galimybės rungtyniauti su lygiavertėmis žaidėjomis ir tobulėti, taigi ieškojo galimybių išvykti į kitas komandas. Būtent tada tiraspolietis ir pakvietė tris žaidėjas į savo vadovaujamą komandą: taip kelerius metus Padniestrėje žolės riedulį žaidė mūsų sporto gerbėjams puikiai pažįstamos Asta Čatrauskaitė, Aušra Janutaitė ir Rasa Sičiūnaitė-Buzienė. Kaip pažymėjo Sedvaldas, žaidė labai puikiai - lietuvės jam įsiminė savo pareigingumu, profesionaliu požiūriu į sportą. Širvintiškės su Tiraspolio "Tekstilščik" komanda netgi dukart rungtyniavo prestižiniame Dž. Kenedžio turnyre JAV ir iškovojo pagrindinę taurę.

Subyrėjus Tarybų Sąjungai, Tiraspolio komanda rungtyniavo Rusijos pirmenybėse, paskui ir iki šiol - atvirajame Ukrainos čempionate.

Žaidėjų susitikimas su treneriu buvo labai jausmingas. Svečias tikisi, kad tiraspoliečių ir širvintiškių draugystė sužibės naujomis spalvomis. Leonardo Čaikausko iniciatyva pavasarį Moldovos sostinėje Kišiniove bus atidarytas dirbtinės dangos stadionas, kuris ir taps svarbia žolės riedulio Moldovoje plėtros projekto dalimi. Kitas žingsnis - keliose šios šalies bendrojo lavinimo mokyklose bus įsteigtos žolės riedulio sekcijos, kuriose iš pradžių turėtų darbuotis lietuviai. Neatmetama, kad jaunuosius moldavus žaisti riedulį mokys ir treneriai iš Širvintų.

- Mūsų pranašumas prieš Vakarų šalių specialistus yra tas, kad galime susikalbėti rusiškai, ir pats Rytų Europos gyventojų mentalitetas mums puikiai suprantamas, - sakė Leonardas Čaikauskas.

Sedvaldas Babajanas sakė tikįs, kad lietuvių metodinė pagalba turės didelės įtakos Moldovos žolės rieduliui. Vis dėlto žolės riedulys yra olimpinė sporto šaka, taigi ypatingais pasiekimais sporte negalintiems pasigirti Moldovos funkcionieriams galų gale teks susitaikyti, kad šalies prestižą kels regiono, kurio savarankiškumo Kišiniovas iki šiol nepripažįsta, atstovai.

Sedvaldas Babajanas viliasi, kad Leonardo Čaikausko pastangos duos vaisių - žolės riedulys išplis po visą Moldovą.

Asta Čatrauskaitė, Aušra Janutaitė ir Rasa Sičiūnaitė-Buzienė puikiai mena tas dienas, kai rungtyniavo Sedvaldo Babajano vadovaujamoje "Tekstilščik" komandoje. Beje, svečias savo laiku Tiraspolyje ne tik įsteigė klubą, kuriam vadovauja iki šiol, bet ir pirmasis buvusioje TSRS įrengė dirbtinės dangos (rigopolo) aikštę.

Gintaras Bielskis


Sedvaldas Babajanas ir Leonardas Čaikauskas

LZRF prezidentas, Babajanas ir sirvintiskiai




Komentarai
Parašė intos misionierė. Data: 13. Spalis 2009, 09:55:
Intos vaikinai, atsiuskite savo kontaktus intahockey@gmail.com, atidarytas naujas INTOS tinklarastis (blogo formatu) http://intahockeyclub.blogspot.com/
aktyviai dalyvaukite, taip pat kvieciam ir kitus zoles riedulio bendruomenes narius

Parašė intos misionierė. Data: 13. Spalis 2009, 09:56:
ir merginos taip pat, ko nepasieke Intos laiskai



Rašyti komentarą
Jūs nesate prisijungęs su savo vartotojo vardu! Jei nesate prisiregistravęs, galite tai padaryti čia

Lietuvos žolės riedulio federacija ©2004