NAUJIENOS
UŽSIENYJE
INTERVIU
FOTOGALERIJA
SPAUDAI
DOKUMENTAI
ARCHYVAS
TARPTAUTINĖS VARŽYBOS
RINKTINĖS
EUROPOS TAURĖS
TURNYRAI LIETUVOJE
LIETUVOS ČEMPIONATAI
LAUKO
UŽDARŲ PATALPŲ
APIE MUS
FEDERACIJA
VEIKLA
KONTAKTAI
RĖMĖJAI
KLUBAI
STADIONAI
APIE ŽAIDIMĄ
TAISYKLĖS
ISTORIJA
VISIEMS
KVIEČIAME ŽAISTI
FORUMAS
NUORODOS
ENGLISH
NEWS
INTERNATIONAL CAMP
JŪSŲ NUOMONĖ
VARTOTOJAMS
Vartotojo vardas

Slaptažodis



Registruotis
Pamiršau spaltažodį
MŪSŲ DRAUGAI

Australas nepamiršo Lietuvos
10. Kovas 2005, 11:34

Australas Jamesas Youngas, pusmetį pagyvenęs Lietuvoje, grįžo į gimtinę, tačiau mūsų šalies nepamiršo. Youngas kiek įmanydamas stengiasi padėti Lietuvos žolės riedulininkams. Prieš daugiau nei metus australą į Lietuvą atvedė naujų įspūdžių paieškos. 32 metų vyras tuomet tikėjosi mūsų šalyje apsistoti bent keliems metams, tačiau Lietuvą paliko po kiek daugiau nei pusmečio.


Neteko daiktų

Prie to prisidėjo ir konfliktas su mūsų šalyje žinomu verslininku, į Lietuvos prezidento postą kandidatavusiu Juozu Petraičiu. Jis taip pat yra gimęs Australijoje.

Youngas buvo išsinuomojęs Petraičiui priklausantį butą Gedimino prospekte, tačiau verslininką iš kantrybės išvedė žinia, kad Jamesas nutylėjo apie savo firmos Australijoje bankrotą. Petraitis skubiai pakeitė buto spyną ir negražino Youngui daiktų (nuo nešiojamo kompiuterio iki sūnaus nuotraukos), nors šis už nuomą buvo visiškai atsiskaitęs. Jamesas kreipėsi į policiją, tačiau nieko neatgavo.

"Pareigūnai nusprendė, kad nieko neįvyko, - liūdnai padėtį praeitą savaitę apibendrino Youngas. - Neturiu vilčių ką nors atgauti".

Pasak australo, konfliktas su Petraičiu buvo vienintelis nemalonus įvykis, nutikęs per Lietuvoje praleistą laiką. "Visi kiti įspūdžiai iš Lietuvos tik patys geriausi", - sakė Youngas.

Dabar Jamesas dirba vienoje Australijos kompanijoje, kuri užsiima naujausiomis technologijomis.

Dovanoja vaikams lazdas

Australas atsigavo, kai nuo nemalonių prisiminimų perėjome prie sporto. Youngas gimtinėje ilgai žaidė žolės riedulį ir stengiasi pagal galimybės prisidėti prie šios sporto šakos vystymo Lietuvoje.

Gyvendamas mūsų šalyje jis žaidė Vilniaus "Žuvėdros-Tauro" vyrų komandoje ir ją treniravo, ėjo Lietuvos vaikinų jaunimo (iki 21 metų) rinktinės vyriausiojo trenerio pareigas, su "Panevėžio" komanda dalyvavo Europos vyrų klubų čempionų taurės C diviziono varžybose.

Grįžęs į Australiją, Youngas Lietuvos nepamiršo. Prieš keletą mėnesių į mūsų šalį jis atgabeno ir padovanojo 80 žolės riedulio lazdų. Prieš savaitę australas į Lietuvą vėl atvežė keletą lazdų, vartininko aprangą. Pagrindinė pastarojo vizito priežastis - Europos čempionų taurės C diviziono II pogrupio varžybos, kuriose vėl dalyvavo "Panevėžys". Daugumai lietuvių atrodo mažiausiai keista, kad galima trenktis iš kitos pasaulio pusės dėl kelių rungtynių. Tačiau tikram žolės riedulio fanatikui tai atrodo normalu. Ypač todėl, kad tai yra dar viena proga padėti Lietuvos riedulininkams.

"Australijoje kiekvienas žaidėjas turi po kelias nuosavas lazdas, o Lietuvoje aš buvau nustebęs, kai į treniruotę atėję vaikinai iš maišo traukdavo klubui priklausančias lazdas ir po treniruotės sudėdavo jas atgal, - nuo pirmųjų kontaktų su Lietuvos žolės rieduliu likusiais prisiminimais dalijosi Youngas. - Džiaugiuosi, kad galiu padovanoti vaikams lazdas. Iš mano atvežtųjų lazdų, kai kurios yra mano, dalį atidavė draugai iš mano žolės riedulio klubo, apie 30 padovanojo viena Australijos firma. Kiekvieną kartą, kai atvyksiu į Lietuvą, atvešiu ir žolės riedulio inventoriaus. Australai supranta, kad jiems pasisekė, jog kiekvienas gali sau leisti turėti po kelias lazdas, todėl mielai sutinka padėti".


Trys lietuviai stažuosis Australijoje

Žaliajame žemyne žolės riedulys yra viena populiariausių sporto šakų, o australai yra vieni stipriausių pasaulyje. Youngo gimtajame mieste Perte yra įsikūręs Australijos sporto akademijos žolės riedulio padalinys, ten treniruojasi ir daugumą laiko leidžia visos šalies žolės riedulio rinktinės.

Nuo vaikystės su žolės riedulio lazda nesiskiriantis Youngas draugu vadina Australijos rinktinės kapitoną Paulą Gaudoiną, gerai pažįstą ir moterų rinktinės kapitonę Katriną Powell. Pažintis australas išnaudoja, siekdamas naudos mūsų žolės rieduliui. Lietuvos žolės riedulio federacijos (LŽRF) vadovus gerokai nustebino žinia, kad Youngas susitarė su savo klubo - Perto YMCC - vadovais dėl trijų Lietuvos riedulininkų stažuotės.

"Jiems tai turėtų būti labai naudinga, - neslėpė pasididžiavimo Jamesas. - Jie galės kiekvieną savaitę treniruotis ir žaisti geriausiose sąlygose. Jie žais Australijos lygoje, kuri yra labai stipri ir kartu su Vokietijos bei Olandijos lygomis yra viena stipriausių pasaulyje. Perte žaidžia visi geriausi Australijos riedulininkai. Lietuvos žaidėjai ne tik pamatys ir patys patirs kaip rungtyniauja australai. Jie įgytas žinias parveš namo ir tai Lietuvos žolės rieduliui turėtų būti itin naudinga".
YMCC apmokės visas mūsiškių gyvenimo ir maitinimo išlaidas, suras lietuviams nesunkius darbus. LŽRF turės tik apmokėti mūsiškių kelionę į Žaliąjį žemyną.

"Moterų komandą treniruoja Jasonas Duffas, sužaidęs daugybę rungtynių Australijos rinktinėje, buvęs jos kapitonas, dalyvavęs olimpinėse žaidynėse, - pasakojo Youngas. - Jis buvo puikus žaidėjas ir yra puikus treneris. Vyrų ekipą treniruoja Joe Hughesas, žaidęs Australijos jaunimo rinktinėje, rungtyniavęs keletą metų Olandijoje. Jei mums pavyks Lietuvos žaidėjus atvežti į Australiją, aš tuo tikiu, jie treniruosis pas labai gerus specialistus".

Australai paliko teisę patiems lietuviams nuspręsti, kaip paskirstyti tris vietas tarp merginų ir vaikinų.

"Aš galvoju, kad tai galėtų būti dvi merginos ir vienas vaikinas, - sakė Youngas. - Tai turėtų būti jauni žmonės, kurių laukia dar ilgas kelias žolės rioedulyje. LŽRF turėtų nuspręsti ir kiek laiko žaidėjai turėtų stažuotis pas mus. Ar galvoju apie visą sezoną - nuo balandžio iki rugsėjo. Tačiau rugsėjį Azerbaidžane vyks Europos čempionato B diviziono varžybos, todėl stažuotė gali būti trumpesnė. Žaidėjai taip pat gali atvykti tik vasarai, kad kelionė nesikirstų su mokslais. LŽRF turėtų nuspręsti koks variantas yra geriausias".

Atvyks komandos iš Australijos

2005-ųjų gruodį į Lietuvą turėtų atvykti dvi ekipos iš Australijos. Tai - taip pat Youngo nuopelnas.

"Tai bus vaikinų iki 18 ir iki 16 metų komandos iš Naujojo Pietų Velso sporto akademijos, - sakė australas. - Jie galvojo kokias šalis galėtų Europoje aplankyti ir pažaisti ten žolės riedulį. Parašiau jiems: "Gal norėtumėte nuvykti į Lietuvą?". Paaiškinau, ką aš čia veikiau, ir jie davė teigiamą atsakymą. Tiesa, iš pradžių dar sulaukiau klausimo: "O kur yra Lietuva?". Gruodžio mėnesį jie kelioms dienoms vyks į Maskvą, po to į Lietuvą ir tada į Vokietiją".

Į mūsų šalį turėtų atvykti gana stiprios komandos. Visuose Australijos regionuose yra įkurtos sporto akademijos, kuriose suburti geriausi regiono sportininkai. Naujajam Pietų Velsui priklauso Sidnėjus, todėl į Lietuvą atvyks geriausi žaidėjai iš šio didelio miesto.

"Tai bus geri žaidėjai, - neslėpė Youngas. - Lietuviams teks į aikštę leisti vyrų rinktinę, nes Lietuvos jaunių (iki 18 metų) rinktinė pasipriešinti savo bendraamžiams iš Australijos neturi jokių galimybių".

Australo užsidegimas padėti Lietuvos žolės rieduliui taip pat gali atrodyti keistai, tačiau Youngas teigia, kad tai nėra vienpusė nauda.

"Savo šalyje aš neturiu jokių galimybių gauti kurios nors rinktinės trenerio postą, - aiškino australas. - Lietuva man suteikė galimybę išmėginti save. Aš myliu žolės riedulį ir mielai žaisčiau jį kasdien, jei tik galėčiau iš to pragyventi".

© "Lietuvos žinios"


Komentarai

Rašyti komentarą
Jūs nesate prisijungęs su savo vartotojo vardu! Jei nesate prisiregistravęs, galite tai padaryti čia

Lietuvos žolės riedulio federacija ©2004