NAUJIENOS
UŽSIENYJE
INTERVIU
FOTOGALERIJA
SPAUDAI
DOKUMENTAI
ARCHYVAS
TARPTAUTINĖS VARŽYBOS
RINKTINĖS
EUROPOS TAURĖS
TURNYRAI LIETUVOJE
LIETUVOS ČEMPIONATAI
LAUKO
UŽDARŲ PATALPŲ
APIE MUS
FEDERACIJA
VEIKLA
KONTAKTAI
RĖMĖJAI
KLUBAI
STADIONAI
APIE ŽAIDIMĄ
TAISYKLĖS
ISTORIJA
VISIEMS
KVIEČIAME ŽAISTI
FORUMAS
NUORODOS
ENGLISH
NEWS
INTERNATIONAL CAMP
JŪSŲ NUOMONĖ
VARTOTOJAMS
Vartotojo vardas

Slaptažodis



Registruotis
Pamiršau spaltažodį
MŪSŲ DRAUGAI

Riedulininkai Taivane nepageidaujami
24. Balandis 2008, 13:58

Lietuvos žolės riedulio federacijos prezidentas Leonardas Čaikauskas neslepia apmaudo, kad uždarų patalpų riedulys išbraukiamas iš Pasaulio žaidynių programos.

2009 m. Pasaulio žaidynės vyks beveik 3 mln. gyventojų (su priemiesčiais) turinčiame Kaosiungo mieste Taivane. Dideles viltis čia sėkmingai pasirodyti puoselėjo Lietuvos moterų žolės riedulio rinktinė, tačiau prieš kelias savaites buvo oficialiai patvirtinta, kad uždarų patalpų žolės riedulys išbraukiamas iš 2009 m. Pasaulio žaidynių programos.

Teigiama, kad tokį sprendimą Tarptautinė pasaulio žaidynių asociacija (IWGA) priėmė atsižvelgdama į sportininkų ir oficialių asmenų apgyvendinimo Kaosiunge galimybes. Tarptautinė riedulio federacija (FIH) prašė, kad dalyvauti žaidynėse būtų leista šešioms moterų ir šešioms vyrų rinktinėms, tačiau IWGA vadovams pasirodė, kad bendra riedulininkų delegacija žaidynėse būtų pernelyg gausi ir organizatoriams sukeltų neišsprendžiamų problemų.

2005 m. Pasaulio žaidynėse Duisburge vyko parodomosios uždarų patalpų riedulio varžybos, kuriose dalyvavo keturios vyrų ir keturios moterų komandos, tarp jų – ir Lietuvos moterų rinktinė. IWGA tikino, kad tokiam dalyvių skaičiui būtų pasirengę ir taivaniečiai, tačiau atsisakė suteikti apgyvendinimą riedulininkams, jei jų, įskaitant oficialius asmenis, į žaidynes suvažiuotų daugiau nei 125. Būtent to prašė FIH.

Pasaulio žaidynės toli gražu neprilygsta olimpinėms, todėl visi organizaciniai dalykai čia sprendžiami kur kas sunkiau. IWGA yra nustačiusi, kad kiekviena tarptautinė sporto federacija į žaidynes galėtų deleguoti vidutiniškai po 100 atstovų, įskaitant sportininkus, trenerius ir oficialius asmenis. Žaidynių programoje virš 30 sporto šakų, todėl tikimasi, kad dalyvių skaičius neviršys 3500.

Žolės riedulys yra olimpinė sporto šaka. Pirmosios uždarų patalpų riedulio Pasaulio taurės varžybos įvyko 2003 m. Leipcige, FIH tikėjosi, kad Pasaulio žaidynės taps puiki dirva sporto šakai populiarinti. Deja.

Lietuvos žolės riedulio federacijos (LŽRF) prezidentas Leonardas Čaikauskas teigia, kad toks sprendimas nebuvo netikėtas, tačiau apmaudus. Be to, pasak jo, pateiktas klaidingas paaiškinimas, kodėl toks sprendimas buvo priimtas.

„Diskusijų dėl uždarų patalpų riedulio pašalinimo iš Pasaulio žaidynių programos išties buvo. Dominuojančios žolės riedulyje šalys atsisakė dalyvauti žaidynėse, nes žaidynės vyks vasarą, kaip tik tuomet, kai komandos rengsis 2009 m. žemynų čempionatams, per kuriuos bus kovojama dėl kelialapių į pasaulio čempionatą“, – teigė L. Čaikauskas.

Pagrindinės uždarų patalpų riedulio varžybos vyksta žiemą, tad, nepaisant FIH noro išlaikyti riedulį Pasaulio žaidynių programoje, rinktinėms vasarą ir dalyvauti uždarų patalpų varžybose, ir ruoštis lauko čempionatui yra pakankamai sudėtinga. Daugelio šalių abiems rinktinėms atstovauja tie patys žaidėjai.

2005 m. Lietuvos moterų rinktinė dalyvavo parodomajame turnyre Duisburge, nors tuo metu komanda jau treniravosi lauke ir ruošėsi Europos čempionatui, kuris Baku vyko keliais mėnesiais vėliau. Jau tuomet, motyvuodamos, kad ruošiasi Europos čempionatui, į Duisburgą neatvyko tokios komandos kaip Prancūzija ir Olandija.

L. Čaikauskas pripažino, kad blaškymasis tarp uždarų patalpų ir lauko varžybų, vykstančių kelių mėnesių laikotarpyje, išties sudėtingas. Nepaisant to, dalyvauti Pasaulio žaidynėse Kaosiunge LŽRF buvo sutikusi.

„Mums tų varžybų aktualumas žymiai didesnis, nes esame šalis, kuriai tarptautinėje arenoje dar reikia „prasimušti“, juolab, kad rezultatų šįkart buvo galima tikėtis labai gerų – moterų rinktinė po 4 metų pertraukos vėl iškopė į Europos uždarų patalpų aukščiausią lygą ir yra verta kovoti dėl vietos pasaulio šešetuke. Tačiau didžiosios šalys, matyt, pasakė „ne“ Pasaulio žaidynėms. Sprendimas nedoras Lietuvos atžvilgiu. Apmaudu“, – teigė L. Čaikauskas.

L. Čaikauskas neabejoja, kad ir IWGA pateikta versija, kodėl riedulys buvo išbrauktas iš programos, turi pagrindą. „Delegaciją sudaro maždaug 22 žmonės, Dalyvautų po 6 vyrų ir moterų komandas. Gaunasi nemažas skaičius, kuris organiztoriams galbūt išties nėra priimtinas. Vis dėlto manau, kad po šia priežastimi slepiasi ir mano išdėstytas motyvas“, – svarstė LŽRF prezidentas.

Beje, Kaosiunge paskutinėmis 2006 m. gruodžio dienomis buvo pradėtas statyti specialiai žaidynėms skirtas 55 tūkst. vietų stadionas. Pastarosiomis savaitėmis baigiami paskutiniai pirmojo etapo darbai, stadionas įgavo savo veidą. 19 ha plote statomo objekto kaina siekia 150,6 mln. JAV dolerių (328,3 mln. litų). Beje, Kaosiungo stadionas bus pirmasis multifunkcinis stadionas pasaulyje, kurio reikmėms bus naudojama saulės energija.

Julius BLIŪDŽIUS, "Sportas"


Komentarai

Rašyti komentarą
Jūs nesate prisijungęs su savo vartotojo vardu! Jei nesate prisiregistravęs, galite tai padaryti čia

Lietuvos žolės riedulio federacija ©2004