NAUJIENOS
UŽSIENYJE
INTERVIU
FOTOGALERIJA
SPAUDAI
DOKUMENTAI
ARCHYVAS
TARPTAUTINĖS VARŽYBOS
RINKTINĖS
EUROPOS TAURĖS
TURNYRAI LIETUVOJE
LIETUVOS ČEMPIONATAI
LAUKO
UŽDARŲ PATALPŲ
APIE MUS
FEDERACIJA
VEIKLA
KONTAKTAI
RĖMĖJAI
KLUBAI
STADIONAI
APIE ŽAIDIMĄ
TAISYKLĖS
ISTORIJA
VISIEMS
KVIEČIAME ŽAISTI
FORUMAS
NUORODOS
ENGLISH
NEWS
INTERNATIONAL CAMP
JŪSŲ NUOMONĖ
VARTOTOJAMS
Vartotojo vardas

Slaptažodis



Registruotis
Pamiršau spaltažodį
MŪSŲ DRAUGAI

Nuobauda dėl įvykusio incidento
15. Gegužė 2009, 16:57

Š.m. balanžio 26 d. rungtynėse Vilniaus HFTC- Šiaulių „Gintra-Strekte-Uni“ antro kėlinio 23 min. už tyčinį smūgi lazda į varžovės koją ir nesutikimą su teisėjo sprendimu, HFTC komandos žaidėjai Aušrai Janutaitei buvo parodyta raudona kortelė.Žaideja pašalinta iš aikštelės nepaliko atsarginių suolelio, trukdė replikomis rungtynių teisėjui. Dėl šio incidento LŽRF Drausminė-teisinė komisija pateikė savo sprendimą.

DRAUSMINĖS – TEISINĖS KOMISIJOS

SPRENDIMAS

2009 05 15
Vilnius


Lietuvos Žolės Riedulio Federacijos Drausminė – teisinė komisija (toliau – Komisija), susidedanti iš Ramūno Kontrausko (pirmininkas, pranešėjas) ir Tado Bukausko,
dalyvaujant Lietuvos Žolės Riedulio Federacijos Prezidentui Leonardui Čaikauskui,
išnagrinėjo drausminę bylą, iškeltą pagal 2009 m. balandžio 30 d. Lietuvos Žolės Riedulio Federacijos prezidento pranešimą Nr. 104 (toliau – Pranešimas),
nustatė:
Pranešime nurodyta, jog 2009 m. balandžio 25 d. 31-ojo Lietuvos moterų čempionato III rato antrų varžybų metu įvyko incidentas, kurio metu Lietuvos moterų nacionalinės rinktinės žaidėja, Lietuvos moterų čempionato „B“ diviziono Širvintų SM merginų komandos trenerė ir Vilniaus HFTC žaidėja Aušra Janutaitė pasielgė nesportiškai ir nesuvaldžiusi emocijų skaudžiai traumavo Šiaulių „Gintra-Strekte-Uni“ komandos, Lietuvos moterų nacionalinės rinktinės žaidėją Donatą Dildaitę.
Vilniaus HFTC komandos žaidėja p. Aušra Janutaitė 2009 m. gegužės 11 d. paaiškinime, be kita ko, pripažįsta, jog žolės riedulio lazda sudavė smūgį p. Donatai Dildaitei į koją, savo kaltės neneigia bei mano, kad tai daugiau nepasikartos, taip pat patvirtina, jog po pašalinimo iš aikštelės replikavo teisėjams, sėdėdama ant atsarginių žaidėjų suolelio.
Komisijai buvo pateikti: 2009 m. gegužės 11 d. Teisėjų kolegijos pirmininko p. Viktoro Milkinto paaiškinimai; 2009 m. balandžio 26 d. ir 2009 m. gegužės 12 d. rungtynių teisėjo ir turo vyr. teisėjo p. Romualdo Chmeliausko paaiškinimai; 2009 m. gegužės 11 d. Vaikų – jaunių komisijos pirmininkės p. Irinos Dildienės paaiškinimai; 2009 m. balandžio 27 d. bei 2009 m. gegužės 11 d. Nacionalinės rinktinės gydytojos p. Laimos Šiaudinienės paaiškinimai; 2009 m. balandžio 27 d. komandos „Gintra-Strektė-Uni“ vyr. trenerio p. Vaidoto Vaičeliūno ir trenerės p. Angelės Bučmienės paaiškinimas; 2009 m. gegužės 19 d. Vilniaus HFTC komandos prezidento ir vyr. trenerio p.. Rimanto Čaikausko ir p. Virginijos Čaikauskienės paaiškinimas; varžybų, kurių metu įvyko incidentas, protokolas.
Išnagrinėjusi drausminės bylos įrodymus bei išklausiusi LŽRF Prezidento Leonardo Čaikausko nuomonę, Komisija
konstatuoja:
1. NUSTATYTOS FAKTINĖS APLINKYBĖS
1.1. 2009 m. balandžio 25 d. Lietuvos moterų čempionato III rato antrųjų varžybų (Šiaulių „Gintra-Strekte-Uni“ - Vilniaus HFTC) antrajame kėlinyje:
1.1.1. Šiaulių „Gintra-Strekte-Uni“ komandos žaidėja Donata Dildaitė žaidybiniame momente atiminėdama kamuolį su lazda pataikė Vilniaus HFTC komandos žaidėjai Aušrai Janutaitei į koją;
1.1.2. antrojo kėlinio 23 min. Aušra Janutaitė tyčia lazda smūgiavo Donatai Dildaitei į koją.
1.2. Dėl Aušros Janutaitei tyčinio smūgio Donatai Dildaitei buvo padarytas kūno sužalojimas – kairės kojos kirstinė žaizda.
1.3. Varžybų ir turo vyr. teisėjas Romas Chmeliauskas:
1.3.1. Donatos Dildaitės veiksmus įvertino geltona kortele, skyręs 10 min. pašalinimo iš aikštelės baudą;
1.3.2. iš pradžių Aušros Janutaitės veiksmus įvertinęs geltona kortele (15 min. pašalinimo iš aikštės bauda), vėliau Aušrai Janutaitei replikuojant dėl teisėjo veiksmų sprendimą pakeitė ir parodė Aušrai Janutaitei raudoną kortelę, pašalindamas iš aikštės.
1.4. Aušra Janutaitė, parodžius jai raudoną kortelę ir pašalinus iš aikštės, pasiliko ant atsarginių suolelio bei toliau replikavo dėl teisėjų veiksmų.
1.5. Dėl teisėjo paskirtos baudos pagal moterų čempionato nuostatų 6.8. punktą Aušra Janutaitė buvo diskvalifikuota vienerioms varžyboms, kurias praleido.
2. APLINKYBIŲ VERTINIMAS
2.1. Dėl Donatos Dildaitės veiksmų
2.1.1. Donatos Dildaitės veiksmai - žaidybiniame momente atiminėdama kamuolį su lazda pataikė Vilniaus HFTC komandos žaidėjai Aušrai Janutaitei į koją – buvo įvertinti varžybų teisėjo geltona kortele ir 10 min. pašalinimo iš aikštelės bauda.
2.1.2. Minėtos teisėjo Donatai Dildaitei paskirtos nuobaudos bei atliktas situacijos vertinimas nėra ginčijami.
2.2. Dėl Aušros Janutaitės tyčinio smūgio lazda
2.2.1. Aušros Janutaitės veiksmas – tyčinis smūgis Donatai Dildaitei lazda į koją, dėl kurio buvo padarytas kūno sužalojimas, yra labai šiurkštus bei pavojingas taisyklių pažeidimas, kadangi:
2.2.1.1. Aušra Janutaitė smūgiavo Donatai Dildaitei su lazda tyčia, t.y. ne kovodama dėl kamuolio ar kitaip siekdama žaidybinių tikslų, tačiau norėdama sukelti Donatai Dildaitei skausmą ar net ją sužaloti;
2.2.1.2. žolės riedulio lazda yra pavojingas įrankis, kuriuo gali būti padaryti pavojingi kūno sužalojimai ar sukeltos dar sunkesnės pasekmės.
2.2.2. Aušros Janutaitės atsakomybę už padarytą labai šiurkštų ir pavojingą taisyklių pažeidimą sunkina tai, kad:
2.2.2.1. Aušra Janutaitė (gim. 1972 m.) yra patyrusi sportininkė, turinti ženkliai didesnę tiek gyvenimišką, tiek sportinę patirtį už Donatą Dildaitę (gim. 1987 m.). Daugelyje sporto šakų, įskaitant ir žolės riedulį, labiau patyrę žaidėjai formuoja komandos vidines nuostatas, reikšmingai sąlygoja jaunesnių komandos žaidėjų įsitikinimus bei nuotaikas. Jaunosios sportininkės Aušros Janutaitės elgesį vertina su padidintu dėmesingumu, dėl to jos netinkamas elgesys daro žalą ir visai komandai;
2.2.2.2. Aušrą Janutaitė yra sporto pedagogė (Širvintų sporto mokyklos trenerė), dėl to jai taikytini itin aukšti elgesio standartai bei reikalavimai, taip pat visos sporto visuomenės pagrįstas lūkestis, jog Aušra Janutaitė savo elgesiu nedarys žalos žolės riedulio sporto reputacijai;
2.2.2.3. Aušra Janutaitė, nubausta raudona kortele, nepaliko aikštės ir būdama ant atsarginių žaidėjų suolelio toliau replikavo dėl teisėjų veiksmų.
2.3. Dėl Aušros Janutaitės elgesio teisėjų atžvilgiu
2.3.1. Komisija savo sprendime, priimtame 2006 m. kovo 9 d. drausminėje byloje Nr. D-11 2006, yra konstatavusi: „Pagarba rungtynių teisėjams, vadovavimasis jų sprendimais ir šių sprendimų vykdymas yra nuo seno susiklostęs ir itin svarbus sportinis principas. Šio principo pažeidimai esmingai silpnina kiekvienos sporto šakos bei atskirų varžybų prestižą.“
2.3.2. Teisėjų sprendimai ir/ar veiksmai gali būti ginčijami tik laikantis nustatytos tvarkos bei procedūrų, taip pat, savaime suprantama, bendražmogiškosios etikos taisyklių.
2.3.3. Dėl to žaidėjų, trenerių ar kitų žolės riedulio varžybose dalyvaujančių asmenų elgesys, kai nepasitenkinimas teisėjų sprendimais ir/ar veiksmais viešai reiškiamas ne laikantis nustatytos tvarkos ir procedūrų (pateikiant protestą varžybų komisarui ar skundą Komisijai), yra akivaizdžiai netinkamas ir žeminantis žolės riedulio sporto bei atskirų varžybų prestižą.
2.3.4. Teisinant Aušrą Janutaitę dėl jos padaryto labai šiurkštaus ir pavojingo taisyklių pažeidimo – tyčinio smūgio lazda kitam žaidėjui, pačios Aušros Janutaitės bei jos komandos trenerio ir komandos kolegės paaiškinimuose reiškiamos pretenzijos varžybų teisėjams, esą jie netinkamai kontroliavo varžybų eigą. Tokie teiginiai yra akivaizdžiai nepagrįsti, kadangi:
2.3.4.1. nėra pateiktų skundų dėl jokio konkretaus varžybų teisėjo sprendimo ir/ar veiksmo (neveikimo), o reiškiamos bendro pobūdžio, abstrakčios ir konkrečiomis aplinkybėmis nepagrįstos pastabos;
2.3.4.2. Aušros Janutaitės padarytas labai šiurkštus ir pavojingas taisyklių pažeidimas – tyčinis smūgis lazda kitam žaidėjui – negalėtų būti pateisintas net ir tuo atveju, jei varžybose apskritai nebūtų teisėjų.
3. DRAUSMINĖS NUOBAUDOS TAIKYMAS
3.1. Aušra Janutaitė padarė labai šiurkštų ir pavojingą taisyklių pažeidimą – tyčia smūgiavo lazda kitam žaidėjui – ir šis pažeidimas sukėlė pakankamai sunkias pasekmes – kito žaidėjo sveikatos sužalojimą.
3.2. Dėl tokio padaryto labai šiurkštaus ir pavojingo taisyklių pažeidimo Aušrai Janutaitei turi būti taikomos drausminės poveikio priemonės, kuriomis siekiama tokių pagrindinių tikslų:
3.2.1. reaguoti į padarytą pažeidimą bei teisingai nubausti jį padariusį asmenį (nubaudimo funkcija);
3.2.2. kiek įmanoma, užkirsti kelią panašių pažeidimų padarymui ateityje, tiek turint omenyje konkretų žaidėją, tiek ir kitus žaidėjus (prevencinė funkcija).
3.3. Parenkant ir skiriant nuobaudą, turi būti atsižvelgta, be kita ko, į padaryto pažeidimo sunkumą bei į byloje nustatytas atsakomybę sunkinančias bei lengvinančias aplinkybes.
3.4. Komisija iš dalies sutinka su LŽRF Prezidento Pranešime nurodytu siūlymu skirti Aušrai Janutaitei diskvalifikavimo nuobaudą. Atsižvelgiant į padarytą pažeidimą, Aušrai Janutaitei skirtina ne mažesnė kaip diskvalifikavimo 3 varžyboms nuobauda. Kadangi Aušra Janutaitė praleido vienerias varžybas dėl jai parodytos raudonos kortelės, todėl jai papildomai skirtina diskvalifikavimo dar 2 varžyboms nuobauda.
3.5. Drausminė-teisinė komisija nesutinka su LŽRF Prezidento Pranešime nurodytu siūlymu skirti Aušrai Janutaitei nuobaudą – įpareigojimą viešai atsiprašyti. Įpareigojimo viešai atsiprašyti nuobauda šioje situacijoje negali būti taikoma, tikint, jog Aušra Janutaitė atsiprašys (ar jau atsiprašė) Donatos Dildaitės ne įpareigota (dėl jai taikomų poveikio priemonių), o nuoširdžiai.
3.6. Dėl Aušros Janutaitės padaryto pažeidimo sunkumo bei atsakomybę sunkinančių aplinkybių (šio Sprendimo 2.2.2.1-2.2.2.3. pastraipos), taip pat nuobaudos tikslų (šio Sprendimo 3.2.1.-3.2.2. pastraipos) diskvalifikavimo nuobauda nėra pakankama.
3.7. Įvertinusi bylos aplinkybes, Komisija daro išvadą, jog geriausiai drausminės atsakomybės taikymo tikslus atitiktų papildomos drausminės nuobaudos:
3.7.1. 100 Lt bauda, uždraudžiant žaisti Aušrai Janutaitei visose paskesnėse (po to, kai bus įvykdyta diskvalifikavimo dar 2 varžyboms nuobauda) Lietuvos moterų žolės riedulio čempionato varžybose tol, kol paskirtoji bauda nebus sumokėta Lietuvos Žolės Riedulio Federacijai grynais pinigai arba pervesta į Lietuvos Žolės Riedulio Federacijos sąskaitą;
3.7.2. 50 Lt bauda lygtinai, konstatuojant Lietuvos Žolės Riedulio Federacijos Vykdomojo Komiteto teisę atleisti Aušrą Janutaitę nuo šios lygtinės nuobaudos vykdymo, jeigu per 6 (šešis) mėnesius nuo šio sprendimo priėmimo Aušra Janutaitė nepadarys kitų pavojingų taisyklių pažeidimų.
Remdamasi tuo, kas išdėstyta, Komisija
nusprendė:
Paskirti Vilniaus HFTC klubo žaidėjai Aušrai Janutaitei, gim. 1972, drausminę nuobaudą:
1) diskvalifikavimo nuobaudą - uždrausti Aušrai Janutaitei žaisti 2 (dviejose) Lietuvos moterų žolės riedulio čempionato rungtynėse, vyksiančiose pirmiausiai po šio sprendimo priėmimo dienos (2009 m. gegužės 15 d.);
2) piniginę 100 Lt baudą – įpareigoti Aušrą Janutaitę sumokėti Lietuvos Žolės Riedulio Federacijai 100 (vieno šimto) Lt baudą, uždraudžiant žaisti Aušrai Janutaitei visose paskesnėse (po to, kai bus įvykdyta diskvalifikavimo 2 varžyboms nuobauda) Lietuvos moterų žolės riedulio čempionato rungtynėse tol, kol paskirtoji bauda nebus sumokėta Lietuvos Žolės Riedulio Federacijai grynais pinigai arba pervesta į Lietuvos Žolės Riedulio Federacijos sąskaitą;
3) piniginę 50 Lt baudą lygtinai, konstatuojant Lietuvos Žolės Riedulio Federacijos Vykdomojo Komiteto teisę atleisti Aušrą Janutaitę nuo šios lygtinės nuobaudos vykdymo, jeigu per 6 (šešis) mėnesius nuo šio sprendimo priėmimo Aušra Janutaitė nepadarys kitų pavojingų taisyklių pažeidimų.

Šis sprendimas skelbiamas viešai Lietuvos Žolės Riedulio Federacijos interneto tinklalapyje http://www.zoles-riedulys.lt


Komisijos pirmininkas
Ramūnas Kontrauskas


Komentarai
Parašė Tubukas. Data: 17. Gegužė 2009, 01:42:
Valio :)

Teisybė yra :)

Parašė Zalvarinis. Data: 17. Gegužė 2009, 16:06:
jetus kaip cia viskas oficialiai :)

Parašė sirvintai. Data: 18. Gegužė 2009, 18:14:
ot gerai bl*t

Parašė airine. Data: 24. Gegužė 2009, 12:52:
Kuo toliau tuo baisiau klostosi nesusipratimai zoles riedulio varzybose. Kur buvo tuo metu aikstes teisejai, kurie sudare galimybes tokioms intrigoms? Kur zoles riedulio federacijos vadovai, kurie remia ir palaiko tik dvi Lietuvos komandas? Kiek dar gali testis tokia betvarke sioje sporto sakoje? Ausra- geriausia Lietuvos zoles riedulininke, gaila, kad taip atsitiko, bet ne manau, kad zaidejos po varzybu nebutu pacios issiaiskinusios ir susitaikiusios, juk abi rinktines zaidejos. Ausra, buk stipri, nepasiduok, pervesk tuos 100 lt i zoles riedulio federacija, juk geriausi zaidejai Lietuvoje nereikalingi.



Rašyti komentarą
Jūs nesate prisijungęs su savo vartotojo vardu! Jei nesate prisiregistravęs, galite tai padaryti čia

Lietuvos žolės riedulio federacija ©2004